لوله استیل چیست؟+کاربرد انواع لوله استیل در صنعت

انواع لوله استنلس استیل بر اساس آلیاژ و کاربرد متفاوت هستند
انتشار: 1400/10/08
اخبار بروزرسانی: 1402/06/26
لوله استیل چیست؟+کاربرد انواع لوله استیل در صنعت

 

فولاد استنلس استیل یا ضدزنگ به دلیل ترکیباتی که دارد در برابر رطوبت و خوردگی بسیار مقاوم است. به دلیل همین ویژگی، کاربرد انواع لوله استیل در صنعت را می‌توانیم در صنایع مختلفی از جمله نفت، گاز، آب و فاضلاب، صنایع غذایی و ... ببینیم. انواع لوله استنلس استیل بر اساس ترکیبات مواد مورد استفاده در آن دارای ویژگی‌های بسیاری است که همین مشخصات، درنهایت کاربرد آن‌ها را تعیین می‌کند. در ادامه این مقاله قرار است پس از پاسخ به سؤال لوله استنلس استیل چیست، به توضیح انواع مختلف لوله‌های استیل ازجمله لوله استیل دکوراتیو بپردازیم و کاربرد آنها را برای شما شرح دهیم. با ما همراه باشید.

 

 

کاربرد انواع لوله استیل در صنعت چیست؟

انواع کاربرد لوله استیل در صنعت را می‌توانید در لیست زیر ببینید:

1.    تأسیسات انتقال نفت و گاز در پالایشگاه‌ها
2.    رینگ‌های کلکتور هواپیما
3.    پوشش بویلرها
4.    اتاقک گرمکن
5.    لوله‌های هوای کاربراتور
6.    تأسیسات صنایع شیمیایی و غذایی
7.    تأسیسات ساختمانی
 

 

استنلس استیل چیست؟

مهمترین عنصر بعد از آهن در ساخت فولاد استنلس استیل، کروم است. در واقع تشکیل لایه اکسید کروم روی سطح فولاد، باعث خاصیت ضدخوردگی در مقاطع فولادی استنلس استیل می‌شود. حداقل درصد عنصر کروم در لوله‌های استیل 10.5 درصد است که البته برای انواع لوله استنلس استیل این درصد متفاوت خواهد بود.

 

انواع لوله استیل

 

ویژگی‌های مهم لوله استنلس استیل چیست؟

لوله‌های استنلس استیل علاوه بر مقاومت در برابر خوردگی دارای ویژگی‌های زیر نیز هستند:


1.    صاف و صیقلی
2.    درخشنده
3.    پایداری حرارتی بالا
4.    قابلیت بازیافت  تا 100 درصد (بین ۶۵ تا ۸۰ درصد از تولید استنلس استیل به روش بازیافت صورت می‌گیرد.)
5.    دوام و طول عمر بالا 
6.    عدم وجود خاصیت مغناطیسی (به اصطلاح فولاد نگیر)

 

بر اساس همین ویژگی‌هاست که انواع لوله استنلس استیل طبقه‌بندی می‌شود. در ادامه به معرفی انواع این لوله‌ها خواهیم پرداخت:

 

با انواع لوله استنلس استیل بر اساس آلیاژ آشنا شوید

انواع لوله استنلس استیل براساس آلیاژ به موارد زیر طبقه‌بندی می‌شوند:

 

لوله استیل 304

لوله‌ استیل گرید 304 یکی از لوله‌های پرکاربرد در صنایع غذایی از جمله کارخانه‌های لبنی و نوشیدنی بوده که آلیاژ آن از 18 درصد کروم و 8 درصد نیکل تشکیل شده است. همچنین از این لوله‌ها در صنایع خودروسازی، نفت، گاز و پتروشیمی نیز استفاده می‌شود. از مهمترین ویژگی‌های لوله استنلس استیل 304 می‌توان به مقاومت بالا در برابر خوردگی، استحکام بالا، وزن کم، انعطاف‌پذیری و ظاهر زیبا اشاره کرد. همچنین اغلب قیمت این لوله در مقایسه با سایر لوله‌های استیل کمتر است. 


 لوله استیل 316

وقتی صحبت از کاربرد انواع لوله استیل در صنعت به میان می‌آید، نمی‌توان از کاربردهای گسترده لوله استیل 316 صرف‌نظر کرد. در آلیاژ این لوله علاوه بر کروم و نیکل از عنصر مولیبدن استفاده شده که در نهایت سبب می‌شود این لوله در محیط‌های کلرایدی مقاومت بالاتری داشته باشد. به همین دلیل  استیل 316 به گرید دریایی هم معروف است. ازجمله مهمترین کاربردهای لوله استنلس استیل 316 می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. ساعت‌سازی
2. ساخت قایق
3. ساخت فنرها و اتصال دهنده‌ها
4. ساخت سیستم‌ها یا سازه‌های ساحلی 
5. ساخت سیستم‌های مربوط به فیلترینگ آب
6. ساخت تجهیزات آزمایشگاهی و دارویی
7. ساخت تجهیزات نفت، گاز و پتروشیمی 
8. صنایع غذایی

 

لوله استیل 321

کاربردهای گسترده لوله استیل 321 نیز نباید در بحث کاربرد انواع لوله استیل در صنعت فراموش شود. 

1. ساخت دستگاه‌ها و تجهیزات صنایع غذایی و شیمیایی
2. ساخت قطعات کوره
3. ساخت رینگ‌های کلکتور هواپیما
4. ساخت اتاقک گرمکن 


لوله نسوز 309

ویژگی منحصر به فرد لوله استیل نسوز 309 تحمل درجه حرارتی بالا تا ۸۰۰ درجه سانتی‌گراد بوده که در ساخت برخی سازه‌ها، استفاده از این نوع لوله ضروری است. به طور مثال در ساخت تجهیزات فرآیندهای شیمیایی و پالایشی، موتورهای هواپیمایی، قطعات اگزوز خودرو، پوشش و ساخت اجزای کوره‌ها، مبدل‌های حرارتی، دیگ‌های بخار و… از این نوع لوله استفاده می‌شود.

 

 لوله نسوز 310

در آلیاژ این لوله مقادیر بسیاری از عناصر نیکل و کروم استفاده شده و به همین دلیل در برابر حرارت‌های بالا بسیار مقاوم است. لوله نسوز 310 برای ساخت تجهیزات حمل مواد شیمیایی، مخازن تحت فشار و دمای بالا و ساخت قطعات در معرض خوردگی به کار می‌رود.

 

مهم‌ترین انواع لوله استیل بر اساس کاربرد

برای آشنایی بیشتر با کاربرد انواع لوله استیل در صنعت، باید مهم‌ترین انواع لوله استنلس استیل بر اساس کاربرد را بشناسید:

 

 لوله استیل صنایع غذایی

لوله استیل صنایع غذایی یا لوله استیل صنایع شیری اغلب در کارخانجات تولید مواد غذایی برای انتقال سیالات به کار می‌رود. عدم ایجاد آلودگی میکروبی از ویژگی‌های مهم این لوله‌هاست. 


 لوله استیل دکوراتیو

لوله استیل دکوراتیو یا لوله استیل نازک بر اساس استاندارد AISI 304 با آلیاژهای مختلفی به روشی مشابه با لوله مبلی تولید و به بازار عرضه می‌شود. ویژگی اصلی لوله استیل دکوراتیو ظاهر صیقلی و زیبای آن بوده که به همین دلیل در صنایع تزئینی و لوازم خانه و آشپزخانه جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است.

 

لوله استیل طلایی

یکی دیگر از لوله‌های استیل‌ که در صنعت دکوراسیون و تزئینی کاربرد بسیار دارد، لوله استیل طلایی است. این لوله از نظر جنس و آلیاژ کاملاً با نمونه لوله‌های استنلس استیل نقره‌ای یکسان است با این تفاوت که رنگ آن طلایی بوده و ظاهر جذاب‌تری دارد. رنگ لوله استیل طلایی ثابت بوده به نحوی که با ضربه و خراش آسیبی به آن وارد نخواهد شد. دقت داشته باشید که قیمت لوله استیل طلایی از انواع نقره‌ای آن بیشتر است.  

 

 لوله استیل صنعتی

لوله استیل صنعتی به هر دو روش درزدار و بدون درز تولید می‌شود. لوله‌های استیل صنعتی در عین بادوام بودن، وزن سبکی دارند و می‌توانند جریان‌هایی با شدت بالا را کنترل کنند. از دیگر ویژگی‌های مهمی که منجر به تنوع کاربرد انواع لوله استیل در صنعت می‌شود، می‌توان به قابلیت ماشین‌کاری، بازیافت و تمیزکاری آسان آنها اشاره کرد. علاوه بر همه اینها اغلب قیمت لوله استیل صنعتی کمتر از دیگر نمونه‌هاست.

 

لوله استیل صنایع غذایی

 
 
آشنایی با مهم ترین استانداردهای رایج استنلس استیل

استانداردهای رایج استنلس استیل نسبت به آلیاژ آنها طبقه‌بندی شده‌اند. در حال حاضر استانداردهای ASTM، ASME، API و ANSI از جمله مراجع استاندارد استنلس استیل در دنیا محسوب می‌شوند.

جدول استاندارد لوله‌های فولادی مرجع مناسبی برای تعیین ضخامت دیواره لوله بوده که می‌توان با استفاده از آن به استحکام و پایداری لوله و همچنین کاربرد انواع لوله استیل در صنعت پی برد.

 

وزن لوله استیل چقدر است؟

از آنجایی‌که می‌توان از طریق سیستم NPS و Schedule به ترتیب قطر بیرونی و ضخامت دیواره لوله را تعیین کرد، درنهایت با این اطلاعات خواهیم توانست وزن لوله را نیز تخمین بزنیم. البته مانند دیگر مقاطع فولادی، یک جدول وزن لوله فولادی هم وجود دارد که می‌تواند معیار خوبی برای سنجش استاندارد بودن لوله باشد.

 

خمکاری لوله استیل چگونه انجام می شود؟

یکی از نکاتی که باید هنگام انتخاب لوله به آن دقت کنید کاربرد و نحوه استفاده از لوله است. خمکاری یکی از فرایندهای مهمی است که احتمالاً در هنگام استفاده از لوله‌ها به آن احتیاج پیدا می کنید. انواع روش‌های خمکاری لوله به ترتیب زیر است:

  • خمکاری به روش گرم
  • خمکاری به روش سرد
  • خمکاری القایی

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص به مقاله انواع روش‌های خمکاری لوله فولادی مراجعه کنید.

 

لوله استیل چیست

 

قیمت لوله استیل به چه عواملی بستگی دارد؟

قیمت لوله استیل هم مانند قیمت آهن‌آلات دیگر به نوسانات نرخ ارز، قیمت جهانی فولاد، میزان عرضه و تقاضا و حتی برخی شرایط اجتماعی و سیاسی بستگی دارد.  در این میان قیمت لوله استیل علاوه بر وزن، به شدت به عناصر موجود در آلیاژ آنها و به عبارتی به نوع لوله استنلس استیل و کاربرد انواع لوله استیل در صنعت بستگی دارد به طور مثال قیمت لوله استیل صنایع غذایی با قیمت لوله استیل دکوراتیو متفاوت خواهد بود. 

شما می‌توانید برای اطلاع از قیمت روز انواع لوله‌های استنلس استیل به سایت‌های آنلاین فروش آهن و فولاد مراجعه کنید و قبل از خرید، استعلام قیمت بگیرید.


بباتوجه به کاربرد انواع لوله استیل در صنعت، در این مقاله سعی کردیم به طور کامل این مقطع فولادی را مورد بررسی قرار دهیم.  حالا که این مقاله را خوانده‌اید می‌دانید لوله استنلس استیل چیست و انواع لوله استنلس استیل براساس عناصر موجود در آلیاژ و کاربرد متفاوت خواهند بود. به نحوی که به طور مثال، لوله استیل دکوراتیو دارای درصد متفاوتی از عناصر است و به همین نسبت ویژگی‌های متفاوتی نسبت به دیگر لوله‌های استیل دارد. درنهایت هم به خاطر داشته باشید که قیمت لوله استیل نسبت به انواع مختلف آن متفاوت است.

سوالات متداول
سوالات متداول
پاسخ :

قیمت لوله استیل هم مانند قیمت آهن‌آلات دیگر به نوسانات نرخ ارز، قیمت جهانی فولاد، میزان عرضه و تقاضا و حتی برخی شرایط اجتماعی و سیاسی بستگی دارد. در این میان قیمت لوله استیل علاوه بر وزن، به شدت به عناصر موجود در آلیاژ آنها و به عبارتی به نوع لوله استنلس استیل بستگی دارد. 

پاسخ :

لوله استیل دکوراتیو یا لوله استیل نازک بر اساس استاندارد AISI 304 با آلیاژهای مختلفی به روشی مشابه با لوله مبلی تولید و به بازار عرضه می‌شود. 

ارسال نظر جدید